Als je van plan bent om een bureaustoel aan te schaffen, zul je er weinig moeite voor hoeven doen om te ontdekken dat je zeer veel keuzemogelijkheden hierin hebt. Bureaustoelen zijn beschikbaar in een veelzijdigheid aan soorten en maten maar niet iedere optie is even geschikt. Als je langdurig gebruik maakt van een bureaustoel, is het van groot belang om op een aantal belangrijke criteria te letten bij het maken van je keuze. In dit artikel geven we je inzicht waar je op moet letten bij de aankoop van een geschikte bureaustoel.

Wat zijn de belangrijkste keuzecriteria bij de aanschaf van geschikte bureaustoelen?

Er zijn een aantal belangrijke keuzecriteria die een rol spelen bij de aanschaf van geschikte bureaustoelen. Deze zaken hebben niet alleen betrekking op het comfort maar zeker ook op de gezondheid. Vooral dit laatste punt is zeker van belang als je langdurig gebruik maakt van je bureaustoel zoals bij veel mensen het geval is. Het langdurig (op de verkeerde manier) gebruiken van bureaustoelen kan immers veel chronische gezondheidsklachten veroorzaken die niet alleen langzaam ontstaan maar ook lastig weg te nemen zijn. Alleen om die reden is het van groot belang om te kiezen voor een ergonomische bureaustoel. Daarnaast kunnen factoren als het design van de stoel, de functionaliteit van de zitvoorziening, de kwaliteit van de onderdelen en de uitstraling van de bureaustoel gezien worden als de belangrijkste keuzecriteria bij de aanschaf van geschikte bureaustoelen.

Een ergonomische bureaustoel ter voorkoming van rugklachten kiezen

Als je veel achter je bureau zit en waarde hecht aan je gezondheid, kies je uiteraard voor een bureaustoel dat ergonomisch verantwoord is. Je wilt immers blijvende gezondheidsklachten voorkomen. Als je op de zoekmachine de term ”ergonomische bureaustoel rugklachten”  ingeeft, krijg je een keuze uit vele pagina’s met praktische tips. De rode draad hierin is dat je een keuze maakt voor een ergonomische bureaustoel waarin je een goede zithouding kunt aannemen. Een goede ergonomische zithouding heeft betrekking op veel factoren zoals de zithoogte en zitdiepte, de hoogte en kantelkracht van de rugleuning en de beschikbaarheid en hoogte van de armleuningen. Bureaustoelen zijn ergonomisch verantwoord als je deze factoren goed kunt instellen. Je rug, lendenen en je bekken krijgen dan een goede ondersteuning. Een ander belangrijk punt is dat je benen een rechte hoek kunnen maken als ze op de grond staan en je armen een rechte hoek kunnen maken als je handen op tafel rusten. In dat geval kun je op een volledig ontspannen manier van je bureaustoel gebruik maken. 

Andere punten waar je op let bij je keuze voor een geschikte bureaustoel

Naast de ergonomische waarde zijn er een aantal andere punten waar je op let bij je keuze voor een geschikte bureaustoel. Je zitvoorziening moet immers praktisch zijn in het gebruik en een design hebben die aansluitend is op je smaak en wensen op dit gebied. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de mechanische onderdelen als je plannen hebt om een hoge kwaliteit bureaustoel aan te schaffen. Een goede bureaustoel gaat immers vele jaren mee. Een besparing door te kiezen voor een eenvoudiger model is vaak een verkeerde bezuiniging. Deze modellen moeten veel sneller vervangen worden. 

Daarnaast is het goed om bij je keuze voor een geschikte bureaustoel te letten op de bekleding. Een leren bekleding is vaak slijtvaster dan een stoffen bekleding en is beter schoon te houden. Een stoffen bekleding wordt echter als comfortabeler ervaren mits er gekozen wordt voor een ademende bekleding. Dit verhoogt het zitcomfort aanzienlijk.

Nog even een groot misverstand over bureaustoelen wegnemen……

Tot slot maken we van de gelegenheid gebruik om een groot misverstand weg te nemen. Een goede bureaustoel voldoet aan de ARBO normen. Er wordt op dit gebied echter onderscheid gemaakt tussen de Europese normen en de Nederlandse normen. De NEN-EN 1335 is de Europese norm op dit gebied. De NPR 1813 richtlijn is een Nederlandse aanvulling hierop, gericht op het gebruik van bureaustoelen door lange mensen. Let op: deze normen hebben betrekking op zowel de kwaliteit als op de mogelijkheden om een prettige- en ergonomische zithouding aan te nemen. Dit is echter, zoals je nu weet, het belangrijkste punt waarop je let bij de aankoop van een geschikte bureaustoel.

Hulp nodig bij de keuze van je bureaustoel? Op Bureaustoel.nl vind je een groot assortiment professionele bureaustoelen. Zij helpen je graag bij jouw keuze voor de juiste bureaustoel.