Als we een willekeurig rapport over de accountancysetor openslaan, kan je er niet meer omheen: automatisering en digitalisering. De laatste jaren zijn nieuwe technologieen bezig met een flinkek opmars binnen de wereld van accountants. Niet gek, want digitalisering biedt veel kansen. Helaas profiteren nog veel accountants niet van deze mogelijkheden. Zij vinden het prima hoe het nu gaat en houden zich vast aan de oude en vertrouwde werkwijze. Geldt dat ook voor jou? Graag laten we je met dit artikel inzien waarom het nu echt tijd wordt om digitalisering te omarmen.

Realisatie

Digitalisering kwam de laatste jaren steeds meer op gang. Mede dankzij koplopers uit de branche die aan de slag gingen met digitalisering. Zij lieten zien dat dit ook echt leidde tot meer effiency. Het zag er heel goed uit. Alleen toen kregen we in 2020 te maken met het coronavirus. In één klap zag de hele wereld er anders uit. Ook voor accountants. Veel accountants realiseerden dat de dingen snel anders moesten. Het standaardiseren en automatiseren van processen wordt als prioriteit gezien. Want alleen dan kan je business doorblijven draaien in tijden van calamiteiten. En door te digitaliseren, maak je het mogelijk om overal te kunnen werken. Afgelopen jaar heeft laten zien hoe belangrijk dat is.

Klaar voor de toekomst

Niet gek dat steeds meer  accountancykantoren realiseren dat zij niet achter kunnen blijven. Zij vervullen namelijk een belangrijke rol voor de ondernemer. Daarom ligt de focus voor veel accountants nu op het bouwen van een toekomstbestendig kantoor. Een kantoor waarin je klaar bent voor eventuele verrassingen. En tijdens een calamiteit ondernemers alsnog van snel en goed advies kunnen voorzien, zodat zij de juiste keuzes maken.

Digitalisering kan accountantskantoren hierbij helpen. En dan hebben we het niet alleen over werken in de cloud. Met behulp van digitale tools kan je je kantoor een stuk efficiënter inrichten en bevorder je de samenwerking met je klant bevorderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan online boekhouden of het gebruik van loon software. Zo ben je voorbereid op de toekomst en kan jij je klant nog beter helpen.

Tijd en aandacht

Klinkt goed, toch? Tijd voor actie! Let wel op, het digitaliseren van je bedrijf is niet binnen een dag geregeld. Want welke processen wil je bijvoorbeeld optimaliseren? En waar ligt de prioriteit? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers ook  aan boord zijn? Hoe wordt de verwerkingsstaat ingericht? Welke skillset is er nodig bij deze nieuwe manier van werken? En natuurlijk niet geheel onbelangrijk: hoe zorg je dat je klanten ook deze nieuwe werkwijze adopteren? Dit traject vraagt dus om tijd en aandacht. Maar het betaald zich uiteindelijk ruimschoots terug.

Je staat er niet alleen voor

Bij Exact helpen we je met het maken van deze digitaliseringsslag, zodat jij ook profiteert van de vele mogelijkheden en klaar bent voor de toekomst. We snappen dit diit nieuw voor je is. Daarom ondersteunen we je gedurende het hele traject. We kijken met je mee en adviseren waar nodig. Ben je daarnaast benieuwd hoe andere accountants dit ervaren? Hoe zij deze digitalisering hebben aangepakt? Luister dan ook zeker de podcast Exact Spod On waarin we in gesprek gaan met accountants.