Elektrische auto’s bieden bedrijven een belangrijke kans om hun transportkosten te drukken, vooral die voor wagenparken die dagelijks tot 160 km afleggen. Ook al hebben elektrische auto’s een hogere initiële aankoopprijs, hun bedrijfskosten zijn merkbaar lager dan die van hun benzine- of dieseltegenhangers.

Afhankelijk van het tijdstip van de dag en de oplaadmethode die voor een elektrische auto gebruikt wordt, kunnen ritten zo weinig kosten als 10 cent per kilometer. Dit is een aanzienlijke verlaging van de brandstofkosten in vergelijking met de standaard benzine- of dieselauto.

Top vijf redenen om voor een elektrische auto te kiezen:

1. Elektrische voertuigen zijn kosteneffectiever.

De kosten van een elektrische auto zijn veel lager dan die van een auto op brandstof, ongeacht waar je de stekker in het stopcontact steekt.

Elektrische auto’s zijn ook minder duur in onderhoud. Voor EV’s met batterij zijn geen olieverversingen, bougies of distributieriemen nodig, omdat ze geen benzinemotor hebben. Anderzijds hebben elektromotoren geen van deze standaard onderhoudsartikelen nodig.

2. Elektrische voertuigen verkleinen je koolstofvoetafdruk.

Hoewel de benodigde elektriciteit om een EV aan te drijven afkomstig is van het meest vervuilende, door steenkool gedomineerde elektriciteitsnet van het land, dragen EV’s toch minder bij aan de opwarming van de aarde dan conventionele voertuigen.

De gemiddelde EV in Nederland stoot momenteel aanzienlijk minder vervuiling uit als een auto op brandstof. Wanneer kolengestookte elektriciteitscentrales geleidelijk verdwijnen, zullen de emissieprestaties van elektrische voertuigen naar verwachting verbeteren.

Bovendien rusten veel eigenaars hun elektrische voertuigen uit met zonnepanelen op het dak en met batterijen om thuis energie op te slaan. Een elektrisch voertuig (EV) dat alleen door hernieuwbare energie wordt aangedreven kan bijna geheel vervuilingsvrij werken. Dat is niet alles, je kunt eenvoudig een laadpas elektrische auto online aanschaffen als je er ook voor kiest om elektrisch te rijden.

3. Elektrische voertuigen geven een betere rijervaring.

Een elektromotor levert onmiddellijk koppel, zodat elektrische auto’s soepel optrekken en afremmen. Dit verbetert bij veel mensen indirect ook het rijgedrag, en natuurlijk het reactievermogen en het rijcomfort van elektrische voertuigen.

Duizenden bestuurders in het hele land profiteren van deze voordelen van elektrisch rijden. Wist je trouwens dat er een tankpas beschikbaar voor ZZP is? Op deze manier wordt elektrisch rijden ook aangespoord, en terecht!

4. Elektrische auto’s besparen olie.

Elektrische voertuigen zijn van cruciaal belang voor de strategie om het olieverbruik in 20 jaar te halveren. Olieverbruik levert veel problemen op, en het vervoer is er nog steeds van afhankelijk. Elektrische auto’s bieden een groenere, betere manier van reizen en verstoren zo de bestaande quo tussen vervoer en olie. Elektrische voertuigen kunnen tegen 2035 1,5 miljoen vaten olie per dag besparen.

5. Elektrische auto’s zijn handig.

Je kunt thuis opladen voor een goedkopere en meer constante prijs dan bij een benzinestation. Thuis inpluggen duurt enkele seconden en geeft je elke ochtend een “volle tank”. Er zijn nog meer voordelen. Batterij-elektrische auto’s zijn technisch eenvoudiger en daarom is het onderhoud gemakkelijker en goedkoper.

Bestuurders van elektrische auto’s hoeven niet om de 5.000 tot 10.000 km hun olie te verversen of bougies, distributieriemen, of andere motoronderdelen te vervangen. EV’s hebben toegang tot expresstroken op wegen en bruggen, parkeerterreinen, en gereduceerde of gratis tolgelden.