Als bedrijf kies je er soms voor om freelancers in te zitten. Voor kleine klussen worden er doorgaans vaak freelancers ingehuurd, maar ook voor grotere projecten kan men tijdelijk een freelancer inhuren. Zo kun je er ook voor kiezen om een CFO freelancer in te zetten. Maar waarom zou je kiezen voor een interim CFO? Er zitten hier vele voordelen aan verbonden. Lees snel verder wat een interim CFO is, wat zijn of haar taken zijn en wat de voordelen zijn van het kiezen voor een interim CFO.

Wat is een interim CFO?

CFO staat voor Chief Financial Officer. Deze rol is voor de financieel directeur van een bedrijf, instantie of organisatie. Deze persoon is verantwoordelijk voor het financiële beleid en staat aan het hoofd van de financiële afdeling. De CFO werkt nauw samen met de CEO. De CFO heeft een hoge functie en heeft een zeer verantwoordelijke taak. Haal je een interim CFO  in huis, dan moet deze persoon deze rol goed aankunnen. Een interim CFO is een professioneel die tijdelijk een functie overneemt of uitvoert. Een interim CFO kan ingezet worden voor een bepaalde periode of voor een bepaald project. Ben je op zoek naar een freelancer die deze taak kan opnemen? Gelukkig zijn er veel freelancer CFO’s beschikbaar online die hun diensten aanbieden.

Voordelen van het inhuren van een interim CFO

Mocht je kiezen voor een interim CFO, dan zitten hier vele voordelen aan verbonden.CFO freelancers hebben vaak veel meer ervaring dan werknemers in dienstverband. Interim CFO’s hebben namelijk bij meerdere bedrijven of instanties tijdelijke opdrachten of functies uitgevoerd. Door deze diverse ervaringen zitten ze boordevol kennis die ze kunnen overdragen aan de andere werknemers.

Door een externe professional in te huren, kan deze persoon een frisse blik werpen op de financiële zaken. Als team werk je jaren samen bij hetzelfde bedrijf waardoor je op een gegeven moment zelfs op dezelfde manier denkt. Hierdoor kunnen sneller fouten gemaakt worden en is er weinig plek voor innovatie en vernieuwing. Door de jarenlange ervaring van een freelance CFO heeft diegene ontzettend veel kennis, vaardigheden en expertise opgedaan. Dit kan tot nieuwe inzichten bieden wat een interne CFO minder goed kan.

Taken van een interim CFO

Mocht je een interim CFO inzetten, dan zijn er aantal taken waar deze professional zich mee bezig gaat houden. Deze taken kunnen per bedrijf of organisatie verschillen. Een CFO houdt zich niet alleen bezig met financiële taken, maar ook met bestuurs-, management- en vertrouwenszaken. Hieronder vallen meer specifieke taken. Dit zijn een aantal van de taken waar interim CFO’s zich over het algemeen mee bezig houden:

  • Het voeren van onderhandelingen.
  • Het opstellen van financiële plannen en het opzetten van financiële beleidsplannen.
  • Het bestuderen van data en financiële cijfers.
  • Het registreren van financiële date.
  • Het bewaking van financiële doelstellingen van het betreffende bedrijf of organisatie.
  • Het bieden van ondersteuning en advies aan de CEO.
  • Het aansturen van werknemers van de financiële afdeling.
  • Het nemen van beslissingen op financieel vlak.