Eén van de belangrijkste redenen waarom je op zakenreis gaat is om zakenrelaties te onderhouden en te versterken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je afspraken maakt met klanten of leveranciers, of dat je deelneemt aan conferenties of beurzen om nieuwe zakenrelaties op te bouwen. Als je op zakenreis gaat naar het buitenland, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn zodat je je trip soepel kunt laten verlopen.

Zorg dat je een geldig paspoort hebt

Zorg ervoor dat je paspoort nog geldig is en dat je voldoende blanco pagina’s hebt voor eventuele stempels die je tijdens je reis kunt ophalen. Als je naar een land gaat waarbij een visum vereist is, zorg dan dat je dit tijdig aanvraagt en dat je het bij je hebt tijdens je reis. Wanneer je vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Canada, China, India, Australië, Japan of Verenigde Staten reist, heb je een visum nodig. Zo moet je voor de Verenigde Staten een ESTA aanvragen voor het afreizen naar dit land. Het is nogmaals belangrijk je visum tijdig aan te vragen. Mocht deze worden afgekeurd, dan heb je nog genoeg tijd om dit alsnog te regelen voor je reist.

Houd je vliegtickets en hotel reserveringen bij de hand

Zorg ervoor dat je je vliegtickets en hotelreserveringen op tijd hebt geregeld en deze zowel digitaal als uitgeprint bij je hebt. Als je je vliegtickets boekt, is het verstandig om reis- en annuleringsverzekeringen af te sluiten voor het geval er iets mis gaat.

Neem je elektronica mee in je handbagage

Voor je zakenreis is het natuurlijk belangrijk dat je op afstand kunt werken. Neem daarom je telefoon en laptop mee op je reis, zodat je bereikbaar bent voor zakenrelaties en je eventuele werkverplichtingen kunt afhandelen. Zorg ervoor dat je een adapter hebt voor het stopcontact van het land waar je naartoe gaat. Dit om te voorkomen dat je je elektronische apparaten niet kunt opladen.

Sluit een medische verzekering af

Als je op zakenreis gaat, kan het verstandig zijn om een medische verzekering af te sluiten die geldig is in het land waar je naartoe gaat. Zo weet je zeker dat je verzekerd bent als er iets gebeurt. Zo voorkom je hoge medische kosten of gedoe met je werkgever voor wie deze kosten dan zijn. Als je bepaalde medicijnen gebruikt, neem deze dan mee op je reis en zorg ervoor dat je voldoende mee hebt voor de duur van je reis. Neem ook een lijst mee van de medicijnen die je gebruikt voor het geval je naar een arts moet gaan. Print de verzekeringspapieren en lijst van medicijnen uit, zodat je al je reisdocumenten bij elkaar hebt.

Neem verschillende outfits mee

Ook al ben je op zakenreis in een ander land, je zult vast wel tijd over hebben om de stad of het land verder te verkennen. Neem daarom zowel voldoende zakenkleding mee voor je afspraken als casual kleding voor je vrije tijd tijdens je trip. Houd hierbij wel altijd rekening met de culturele normen van het land waar je naartoe gaat en pas je kledingkeuze hierop aan.