Ben je ondernemer en wil je samen met anderen een startup uit de grond stampen? Dan kom je er al snel achter dat je zonder startkapitaal of een lening niet ver komt. Om jullie startup een vliegende start te geven, is er simpelweg geld nodig. Je zou ervoor kunnen kiezen om investeerders te vinden, die langere tijd met jullie in zee willen gaan. Een andere manier om aan geld te komen is door een doorlopend krediet aan te vragen. In deze blog lees je wat dit is, waar je dit kunt aanvragen en ook waar je op dient te letten als je het contract voor een doorlopend krediet tekent.

Wat houdt een doorlopend krediet precies in?

Wanneer je een geldstroom voor je startup wil creëren, zou je voor een doorlopend krediet kunnen kiezen. Een doorlopend krediet is niets anders dan een flexibele lening. Het is de bedoeling dat je een vast bedrag afspreekt, zodat je in ieder geval inzichtelijk hebt hoeveel geld je maximaal kunt opnemen. Het is een lening die je aangaat, waardoor je rente dient te betalen over het bedrag wat je met de kredietverstrekker afspreekt. De rente en het bedrag dat je leent, dien je uiteindelijk weer af te lossen. Weet je niet precies wanneer je tegen welke kosten zal aanlopen? Dan is een doorlopend krediet ideaal!

Waar kun je doorlopend krediet aanvragen?

Het mooie aan een doorlopend krediet is dat je dit bij meerdere soorten geldverstrekkers kunt aanvragen, denk hierbij aan banken of bepaalde gespecialiseerde bedrijven. Er zijn zowel goedkopere als duurdere partijen te vinden waar je een doorlopend krediet kunt aanvragen. Probeer verschillende partijen met elkaar te vergelijken en kijk dan vooral naar de voorwaarden. Wanneer je verschillende mogelijkheden voor jezelf op een rijtje zet, kun je voor een partij kiezen die het beste bij je startup past. Voordat je met een bepaalde kredietverstrekker in zee gaat, is het handig om de recensies te lezen. Online zie je dan wat de ervaringen van anderen met het bedrijf zijn. Zo kom je erachter of ze in ieder geval betrouwbaar zijn!

Houd vooral rekening met variabele rente

Wil je als startup een doorlopend krediet afsluiten? Dan is het belangrijk dat je van tevoren bedenkt dat de rente die je betaalt, variabel is. Het rentepercentage kan dus hoger of lager worden vanaf het moment dat je een contract hebt ondertekent. Het rentepercentage kan ook hetzelfde blijven, maar hier kun je in ieder geval niet zomaar vanuit gaan. De hoogte van het rentepercentage hangt af van het uiteindelijke bedrag dat je leent. Op dit vlak verschilt een doorlopend krediet van bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Wanneer je persoonlijk leent, spreek je een vast rentepercentage af en laat je dit in het contract vastleggen.

Verder heeft een doorlopend krediet bijna altijd een lange looptijd. Wanneer je geld blijft lenen, blijft je doorlopend krediet een tijdje aan de gang. Ook hier dien je van tevoren goed over na te denken.