Vroeger was het meer dan logisch dat je van 9 tot 5 of zelfs tot 6 uur op kantoor doorbracht. Tegenwoordig lijkt er steeds meer weerstand voor deze specifieke kantoortijden te ontstaan. Men kiest er liever voor om met flexibele kantoortijden te werken. Wanneer de ene medewerker later of eerder mag beginnen, wil de ander dat ook en is het dan nog wel goed in te plannen hoe laat iedereen begint en weer naar huis gaat? De werkgever wil bepaalde openingstijden voor zijn/haar klanten hanteren, dus binnen dat tijdsbestek zullen er altijd medewerkers op kantoor moeten zijn. In deze blog lees je alles over de beste kantoortijden.

Op welke manier zijn kantoortijden ooit ontstaan?

Kantoortijden zijn ooit in het leven geroepen zodat de klanten van het bedrijf precies weten op welke tijdstippen zij contact met het bedrijf kunnen opnemen. Het is belangrijk om als bedrijf goed en constant bereikbaar te zijn voor de klanten, maar ook voor de potentiële nieuwe klanten. Wist je dat de lunch- of koffiepauze in heel Nederland ongeveer op hetzelfde tijdstip plaatsvindt? Dit is vroeger erg slim bedacht, omdat iedereen dan toch met de koffie en lunch bezig zou zijn, hoef je tijdelijk ook even niet bereikbaar te zijn.

Tegenwoordig beginnen deze vaste tijden steeds meer van elkaar af te wijken. In sommige sectoren werken mensen met bedrijven uit andere tijdzones samen, waardoor je meer in de vroege ochtend of avond zou moeten werken. De kantoortijden veranderen en zijn niet meer zo eenvoudig vast te stellen.

Welke voordelen zitten er aan vastgelegde kantoortijden?

Meer dan 100 jaar geleden gaf de Tweede Kamer in Nederland akkoord op vaste werkdagen van 8 uur. Er werd op dat moment een planning gemaakt dat je 8 uur op je werk bent, waarvoor en waarna je 8 uur aan ontspanning overhoudt en je uiteindelijk ook 8 uur kunt slapen. Het voordeel aan vaste kantoortijden is dus de bereikbaarheid voor klanten. Daarnaast zijn vaste werktijden ook erg handig op het moment dat je met verschillende teams samenwerkt. Wanneer iedereen op dezelfde tijd op kantoor is, kun je snel een vergadering inplannen en vragen aan elkaar stellen op het moment dat het nodig is.

Als laatste is het voor de werkgever heel handig om iedereen op dezelfde tijdstippen aan het werk te zetten. Zo houdt de werkgever controle op hoe het werk wordt uitgevoerd en is het makkelijk om de gewerkte uren per medewerker bij te houden. Dit is dan weer handig voor de uitbetaling van het salaris aan het einde van de maand.

Een kijkje in de toekomst: flexwerken

Flexwerken houdt flexibel werken in, wat betekent dat je niet aan vaste kantoortijden gebonden bent. Op die manier houden werknemers meer controle over hun eigen leven en kunnen zij uit werktijden kiezen die beter bij hun eigen wensen en leven passen. Flexwerken kan zowel vroeger in de ochtend als later op de avond gedaan worden. Het indelen van de eigen tijd zorgt voor meer vrijheid en daardoor kan de motivatie om überhaupt te werken vergroot worden.