Door de jaren heen verandert het werkmilieu continu. Vandaar dat het belangrijk is om van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van HRM op de hoogte te blijven. Ieder jaar kun je trends spotten en proberen om de trends in je eigen onderneming en team toe te passen. Op deze pagina lees je meer over hybride werken, op welke manier je op een krappe arbeidsmarkt toch aan capabel personeel kunt komen en wat de digitalisering van HR-processen voor jouw onderneming betekent.

Maak kennis met hybride werken

Tegenwoordig wordt het steeds belangrijker om niet alleen vanaf de werkplek, maar ook vanuit huis of het buitenland te kunnen werken. Je personeel heeft op die manier veel meer vrijheid en presteert beter wanneer zij plaats- en tijdsonafhankelijk kunnen werken. Je personeel zit beter in hun vel, zijn bereid sneller voor je te lopen en hebben de ruimte om tijdens de werkdag eventjes vrije tijd in te zetten, waardoor zij nieuwe energie opdoen. Hybride werken wordt in de toekomst nog meer uitgewerkt en als HR-afdeling kun je hier maar beter vroeg op inspelen.

Op deze manier kun je slim gebruikmaken van de krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt wordt als groot struikelblok ervaren aangezien er een tekort is aan personeel in meerdere branches in Nederland. Hoe kom je nog aan goed personeel, als andere bedrijven dezelfde personeelsleden onder je neus vandaan proberen te grijpen. Om in tijden van personeelstekorten, is het belangrijk om je zo goed mogelijk te onderscheiden van concurrenten, zodat het personeel dat op zoek is naar een baan, bij jou wil komen werken. Je kunt je van andere bedrijven onderscheiden door betere secundaire arbeidsvoorwaarden in te zetten. Wat heb jij ervoor over om dat ene competente personeelslid naar binnen te halen? Het is de bedoeling dat je een werksfeer creëert, waarbij je personeel blij is om voor je te werken en zij ook voldoende gewaardeerd worden. Wanneer je tevreden personeel hebt, zullen zij dit bij vrienden, familie en kennissen aangeven en is de kans groter dat je via via extra personeel voor je bedrijf kunt vinden.

Het digitaliseren van HR-processen staat voorop!

De digitalisering voor HR-processen is al wat jaren aan de gang. Het mooie is dat de digitalisering ervoor zorgt dat het werk als HR-medewerker steeds makkelijker en sneller gedaan kan worden. Dit betekent dat er minder werkdruk op de HR-afdeling komt te liggen, waardoor HR meer goede dingen voor het personeel en het bedrijf kan oppakken. Hoe makkelijk is het bijvoorbeeld om een tool te kopen, waardoor de medewerkers makkelijk en snel verlof en vakantiedagen kunnen aanvragen? Dit scheelt veel uitzoek en regelwerk. De aanvragen worden vaak direct met het rooster gekoppeld, zodat er sneller inzicht kan komen in de drukke en minder drukke periodes.

Niet alleen de verlofaanvragen worden gedigitaliseerd, ook het sollicitatieproces, de uitstroom van personeel, arbeidsovereenkomsten en beoordelingsgesprekken worden digitaal gemaakt. Doordat je veel werkzaamheden sneller kunt uitvoeren, blijft er meer tijd over voor performance management, waardoor er meer uit je team gehaald kan worden.

Posted in: HRM