Met een aandelenoptie heb je het recht om voor een bepaalde periode een bepaald aantal aandelen te kopen. Deze aandelen vormen dan een investering, waarop je een bepaalde rente kunt ontvangen. Deze aandelenopties worden op de beurs verhandeld en normaal gesproken bestaat de onderliggende waarde uit honderd aandelen. Zijn aandelenopties iets voor jou en welke voordelen zitten eraan vast?
Wat is een aandelenoptie precies?
Een aandelenoptie betekent dat iemand het recht heeft om een bepaalde hoeveelheid aandelen te kopen tegen een van te voren afgesproken prijs. Deze opties worden op de beurs verhandeld en worden niet door iemand zelf gekocht of verkocht. De prijs van een aandelenoptie wordt bepaald door de beweeglijkheid van de onderliggende waarde van de aandelen en door de huidige koers. Het effect van een optie kan ook afgeleid worden van deze onderliggende waarde.
Er zijn twee soorten aandelenopties, waarbij de eerste de call-optie is. Dit is het recht om onderliggende waarde te kopen tegen een uitoefenprijs, oftewel de vastgestelde prijs. Dit is voordelig wanneer de koers van aandelen stijgend is, aangezien de optie dan meer waard wordt. De put-optie omvat het recht om onderliggende waarde te verkopen tegen een uitoefenprijs. Dit komt juist van pas als de koers van aandelen dalend is, waarbij de optie eveneens meer waard wordt.
Wat is het verschil tussen beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd?
Er zijn beursgenoteerde opties en niet-beursgenoteerde opties. Een beursgenoteerde optie is hierbij een optie waarvoor de onderliggende waarde tot stand komt naar aanleiding van vraag en aanbod in de markt. Deze opties worden op de beurs verhandeld. Voor niet-beursgenoteerde bedrijven worden opties bepaald aan de hand van koersstijgingen of -dalingen, maar ook op basis van de continuïteit en financiële gezondheid van het bedrijf.
Wat zijn de voordelen van aandelenopties?
Het hebben van aandelenopties brengt een aantal aantrekkelijke voordelen met zich mee voor werkgevers en werknemers. Ten eerste wordt er ervaring mee gegenereerd met de marktwerking en stijgingen of dalingen in de koers. Daarnaast kunnen medewerkers door deze opties deelnemen in de groei van een bedrijf, waardoor nauwere interne banden worden gecreëerd. Ook kunnen zij hun netto inkomen optimaliseren, waarbij aandelenopties voor iedereen in een bedrijf toegankelijk kunnen zijn.
Een ander voordeel aan aandelenopties is dat ze individualiseerbaar zijn per werknemer. De gerealiseerde meerwaarde is overigens niet belastbaar en werknemers kunnen zelf bepalen of en wanneer ze de aandelenopties gebruiken. Tot slot zijn werknemers geen sociale bijdrage verschuldigd met aandelenopties en het gebruiken van aandelenopties is fiscaal voordelig.
Een aandelenoptie is dus het recht om aandelen te kopen en is voordelig voor zowel werkgevers als werknemers.