Niemand zit te wachten op een ongeluk tijdens het werk. Maar ja, het kan altijd gebeuren. En als iedereen veilig is, is een van de eerste vragen vaak: wie is er hier aansprakelijk? Het antwoord op die vraag verschilt per situatie, net zoals de oplossingen. In het ergste geval heb je als zzp’er bij lichamelijk letsel een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp nodig, maar er zijn veel andere verzekeringen die in deze situaties helpen.

Als je zzp’er bent

Er zijn steeds meer zzp’ers in Nederland, dus er gebeuren ook steeds meer ongelukken met zzp’ers. Dat levert allereerst schade voor de zzp’er zelf op. Die kan namelijk niet meer werken en mist inkomen. Dat is gelukkig op te lossen met een aov verzekering zzp, die voor inkomen zorgt als je door een ongeluk niet meer kunt werken.

Maar daarmee heb je nog niet de schade opgelost die je aan anderen of hun spullen toebrengt. Dat kan flink in de papieren lopen wanneer jij wel aansprakelijk bent, bijvoorbeeld omdat je onvoorzichtig hebt gewerkt. Er zijn dan ook verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers, afhankelijk van het soort werk dat je doet.

Als werknemer of werkgever

Ben je geen zelfstandige maar werk je voor een werkgever? Of ben je werkgever en veroorzaakt een van je werknemers een ongeluk? Dan kan de aansprakelijkheid twee kanten op. Vaak wordt er als eerste naar de werkgever gekeken. Die is verantwoordelijk voor het bedrijf, dus men gaat ervan uit dat die ook aansprakelijk is bij een ongeluk.

In sommige gevallen is dat zo. Bijvoorbeeld wanneer je als werkgever niet voor veilige werkomstandigheden zorgt. Denk aan een distributiecentrum waar de pallets te hoog opgestapeld moeten worden van de baas. Of aan een werkplaats waar de werkgever niet voor de juiste beschermingsmiddelen zorgt. Als er dan een ongeluk gebeurt ben je als werkgever aansprakelijk.

Maar dat betekent niet dat een werknemer nooit aansprakelijk is. Wanneer je tijdens je werk de veiligheidsvoorschriften aan je laars lapt, kun je als werknemer zelf aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt ook wanneer je de wet overtreedt, door bijvoorbeeld veel te hard te rijden in de bedrijfsauto.

Goede afspraken voorkomen ongevallen

Veel ongelukken op het werk gebeuren omdat voorschriften, regels en richtlijnen niet duidelijk zijn. Het is daarom belangrijk om daar goede afspraken over te maken. Vraag hier ook naar als dingen niet duidelijk zijn, want je kunt beter een keer iets te veel vragen dan te weinig.