Of het nu om grote of kleinere projecten gaat, het is een hele kunst om er de vaart in te krijgen en om dit te behouden. Ben jij van plan om een groot succes te maken van jouw project? Lees dan snel verder want wij delen het geheim om complexe projecten te beheren.

Allereerst heb je een goede projectmanager nodig voor het beheren van complexe projecten. Een goede projectmanager is georganiseerd, communicatief en proactief. Projectmanagement start bij een goede planning. Van tevoren bedenk je wat je precies wilt bereiken, waar je prioriteiten liggen, welke taken uitgevoerd moeten worden om tot het beoogde succes te komen en wie deze uit moet voeren. Bij complexe projecten is het de grootste uitdaging om overzicht te krijgen en te behouden. Gelukkig kan projectmanagementssoftware helpen bij het projecten beheren.

Haalbare planning met een passend budget

Het succes van jouw project staat of valt met een realistische planning. Stel haalbare deadlines, niet alleen voor de eindoplevering maar ook voor de tussentijdse mijlpalen om de voortgang te monitoren. Een goede planning maakt het ook makkelijker om een passend budget op te stellen. Ook gebeurt de prijszetting doorgaans op basis van de tijd die jij denkt kwijt te zijn aan de opdracht. Is de timing niet realistisch waardoor het project langer aansleept dan voorzien? Dan zorgt dat voor problemen want zodra de werkuren oplopen, verliest het project aan rendabiliteit.

Projecten beheren: heldere taakverdeling

Voor complexe projecten heb je verschillende mensen nodig. Het is dus belangrijk dat iedereen weet wat zijn of haar rol is en welke verantwoordelijkheden hierbij komen kijken. Om de doelen te behalen is interne communicatie essentieel. Plan bijvoorbeeld aan de start van het project al op vaste tijdstippen een overlegmoment in. Zo weet iedereen in elke nieuwe fase van het project wat er op de planning staat en hoe het ervoor staat. Bovendien kun je zo op tijd ingrijpen of bijsturen als er problemen ontstaan. Tegenwoordig kiezen veel teams er ook voor om te werken volgens de scrum projectsmanagementmethodologie.

Voordelen van projectmanagementsoftware

Projectmanagementsoftware zorgt ervoor dat jij een complex project gemakkelijk opdeelt in kleinere taken en mijlpalen. Aan iedere taak en mijlpaal kun je een deadline en budget toevoegen en je volgt de voortgang op de voet. In één blik zie je hoe het ervoor staat met jouw project en welke onderdelen op dit moment jouw aandacht vereisen. Met projectmanagement software vergroot je de rendabiliteit van jouw projecten omdat er geen kostbare tijd meer verloren gaat. Jij blijft het hele proces in controle. Je wijst taken gemakkelijk toe aan een bepaalde medewerker of een specifiek team en stelt een eindverantwoordelijke aan. Via dit centrale platform is het eenvoudig communiceren en deel je snel de benodigde informatie. De software maakt het ten slotte mogelijk om de bezettingsgraad te checken, zodat een team nooit met te voeel of juist te weinig werk zit.