Wil je jouw concurrenten een stap voor blijven? Dan doe je er goed aan om zo nu en dan te investeren in innovaties. Investeren kan alleen als er voldoende geld voorhanden is. Althans, dat denken de meeste ondernemers. Je kunt namelijk ook een zakelijke lening aanvragen om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren. Als je nog niet eerder een zakelijke lening aangevraagd hebt, weet je mogelijk niet hoe je dit aanpakt. Daarom bieden wij jou de helpende hand. In deze tekst zetten wij drie tips voor het aanvragen van een zakelijke lening op een rijtje.

1. Leen niet meer dan je nodig hebt

Als de financiële situatie van jouw bedrijf rooskleurig is, kun je waarschijnlijk flink wat geld lenen. Sommige bedrijven lenen daarom een groot bedrag, zodat zij zeker weten dat zij de gehele investering kunnen financieren. Toch is het niet altijd slim om een groot bedrag te lenen. Waarom niet? Omdat jouw maandelijkse lasten hierdoor hoger uitvallen. De maximale looptijd van een zakelijke lening is namelijk 5 jaar. Als je 100.000 euro leent, moet je maandelijks zo’n 1666 euro terugbetalen. Leen je 250.000 euro? Dan lopen de maandelijkse kosten op tot 4166 euro.

Hoe meer geld je leent, des te hoger het bedrag dat je iedere maand af moet lossen. Als je niet het volledige geleende bedrag gebruikt, is dit zonde van jouw geld. Leen daarom nooit een lukraak bedrag, maar bereken voor jezelf hoeveel je nodig hebt. Overweeg ook om een gedeelte van de investering te financieren met eigen vermogen. In dat geval hoef je minder geld te lenen, waardoor jouw lening goedkoper uitvalt.

2. Bereken hoeveel de lening je in totaal kost

Omdat het bij zakelijk financieren om een lening gaat, moet je het geleende geld terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een deel van het bedrag af te lossen. Voordat je een zakelijk lening afsluit, moet je bepalen of je de maandelijkse kosten op kunt hoesten. Bij het berekenen hiervan gaan sommige ondernemers de fout in. Zo wordt er soms alleen naar het geleende bedrag gekeken. Je moet dit volledige bedrag inderdaad terugbetalen, maar er is meer. Je krijgt namelijk ook te maken met rente.

Als je een zakelijke lening afsluit, ontvang je het geld in één keer op jouw rekening. Daarom wordt er rente berekend over het gehele bedrag dat je leent. Hoeveel rente je betaalt? Dat hangt af van verschillende factoren. Er wordt onder meer gekeken naar het rentepercentage en naar het risicoprofiel van jouw bedrijf. Het rentepercentage staat overigens vast gedurende de hele looptijd van jouw zakelijke lening. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Bovendien kun je op deze manier makkelijk inschatten hoeveel jouw lening je in totaal kost. Dit helpt jou om te beslissen of het financieel haalbaar is om en zakelijke lening aan te vragen.

3. Vergelijk aanbieders met elkaar

Kan een zakelijke lening er financieel uit? Dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk een zakelijke lening aanvragen. Doe dit nooit zonder een vergelijking te maken. Zakelijke leningen verschillen namelijk nogal van elkaar. Zo betaal je bij de ene geldverstrekker bijvoorbeeld een aanzienlijk hogere rente dan bij de andere. Daarnaast kan er verschil zitten in het maximale bedrag dat je kunt lenen. Door een vergelijking te maken achterhaal je binnen de kortste keren wat de beste zakelijke lening is. Richt je bij zo’n vergelijking overigens niet alleen tot de kosten, maar kijk ook goed naar de voorwaarden van de lening. Je wilt straks immers niet voor verrassingen komen te staan.