In deze coronatijden moeten we allemaal wat afstand houden en werken we gewoon vanuit huis. We mogen zeker niet blind zijn voor de voordelen van thuiswerken. Niet voor niets zijn er mensen die bewust kiezen voor thuiswerkberoepen. Toch zijn we niet allemaal zo’n huismussen en moeten we tegelijkertijd ook durven toegeven dat we thuis ook wel wat moeten missen. Een gezellig praatje aan de koffieautomaat of de vrijmibo is daar een voorbeeld van. We leggen uit hoe je de vrijmibo kan digitaliseren en waarop je dan zoal moet letten.

Een digitale vrijmibo organiseren

Een oplossing is om de vrijmibo gewoon naar de werknemers thuis te brengen. Dan plannen jullie een momentje in waarop jullie gewoon voor de webcam plaatsnemen, vergezeld met een lekker drankje en een hapje. Het probleem is echter dat zo’n digitale borrel vaak niet werkt. Met een lauwwarm blikje bier en wat zoute pinda’s ziet het er nu eenmaal niet zo fraai uit.

Dan kan je wel speciaal voor hen een borrelbox bestellen, toch is het nog niet hetzelfde als bij een echte vrijmibo. Je kan niet eventjes kiezen met wie je kletst, alles is veel minder spontaan en natuurlijk wil je de leukste roddels ook niet zomaar in de groep gooien. In de praktijk is zo’n digitale borrel vaak vrij saai en heeft niemand er iets aan.

Digitale entertainment is een must

Zelfs wanneer thuiswerken niet langer het devies is, is de kans groot dat er nog niet meteen vrijmibo’s worden georganiseerd. En zo naderen we langzaamaan een jaar social distancing. Als je dat niet goed aanpakt, laat dat zijn sporen na. Daarom doe je er als werkgever goed aan om na te denken over oplossingen om alsnog gezellige momenten samen te kunnen beleven. Dat vonden ook een aantal slimme ondernemers die goede oplossingen hebben bedacht.

Digiborrel.nl is hier een voorbeeld van. Hier kan je een borrelpakket online bestellen, waarna alle werknemers thuis fris bier of wijn in de bus krijgen, net zoals borrelhapjes en bites. Wat het echter zo bijzonder maakt, is dat er geen sprake is van een saaie digitale borrel. Digiborrel.nl verzorgt per slot van rekening het entertainment. Zo zijn er leuke activiteiten geïncorporeerd, zoals de Crazy Pubquiz of Truth or Fiction. Het is toch meteen veel leuker dan wat ongemakkelijk voor de webcam kletsen met een glas wijn in de hand.

Niet verplichten, wel voldoende afwisseling voorzien

Het doel van een vrijmibo is nog steeds om de banden te smeden, het mentaal welzijn op punt te houden en het werkgeluk te bevorderen. Daarom kan je het ook gewoon niet verplichten. Doe je dat wel, dan schiet je aan het doel voorbij. Het plezierig houden zorgt ervoor dat er voldoende deelnemers zijn die er vrijwillig tijd voor maken. Zorg er wel voor dat de sleur er niet in kruipt want je kan niet elke week een Crazy Pubquiz doen. Wees daarom ook zelf creatief, durf afwisselen en luister naar ideetjes of opmerkingen van de medewerkers.