Als HR-medewerker ben je veel met het personeel bezig. Naast het feit dat het welzijn van het personeel dat bij de onderneming in dienst vertegenwoordigd dient te worden, ben je vaak ook verantwoordelijk voor het aannemen van nieuwe passende personeelsleden. Het kan zijn dat je als HR-medewerker vacatureteksten schrijft, online zet en alle motivaties en cv’s die erop binnenkomen beheert. Heb je een mooie selectie gemaakt van een aantal interessante kandidaten voor de functie? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een digitaal sollicitatiegesprek te voeren. Op deze pagina lees je hoe je dit het beste voorbereidt en wat de belangrijkste tips op het gebied van online solliciteren zijn.

Op welke manier zorg je voor het beste proces?

Online solliciteren biedt mogelijkheden. Een videocall in plaats van een fysieke afspraak is veel makkelijker in te plannen aangezien er geen reistijd aan te pas komt. Hebben jij en de sollicitant een kort plekje in jullie agenda over? Dan kun jij vanaf kantoor of je eigen thuiswerkplek makkelijk een call met de sollicitant inplannen. Zorg ervoor dat je duidelijk vermeld dat het om een online sollicitatie gaat. Schrijf belangrijke vragen aan de sollicitant op, stuur zo nodig een assignment op en communiceer duidelijk van welke video call app je gebruik wil maken.

Daarnaast is het belangrijk dat je zelfs op afstand de beste kandidaten voor de functie leert herkennen. Dit kun je doen door veel vragen te stellen, kritisch te zijn en te kijken hoe de sollicitant op je reageert. Zorg voor een rustige werkplek zodat je tijdens de video call niet gestoord kunt worden.

De belangrijkste do’s and don’ts tijdens een online sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je laptop of computer naar behoren werkt, voor je het digitale sollicitatiegesprek ingaat. Open de app die je gebruikt om te videobellen, zorg voor een sterke wifi verbinding en kleed je representatief of in ieder geval in de geest van de onderneming waar je voor werkt. Ook al werk je vanuit huis, je wil als HR-medewerker wel serieus worden genomen door de sollicitanten, dus vermijdt casual kleding tijdens het online sollicitatiegesprek. Verder kun je het beste goed oogcontact proberen te maken met de persoon aan de andere kant van de camera. Dit maakt het online gesprek direct persoonlijker.
Verder is het belangrijk dat je oprecht geïnteresseerd overkomt en dat je de vragen die je aan de online sollicitant stelt ook echt gericht aan hem/haar stelt en je niet alles vanuit een document opleest.

Tips voor HR-medewerkers die een online sollicitatiegesprek leiden

Wil je beter worden in het afnemen van online sollicitatiegesprekken? Oefen dan vooral met een andere collega van je HR-afdeling. Oefening baart kunst en het zorgt er direct voor dat jij je comfortabeler zal gaan voelen om online gesprekken te voeren. Verder zou je steekwoorden op kunnen schrijven over wat de sollicitant in zijn/haar motivatiebrief aangaf. Door hier verder op door te gaan, voelt de sollicitant alsof je ook echt de moeite hebt gedaan om de motivatiebrief te lezen.

Posted in: HRM